Suspensions infectivity of Pyricularia oryzae with different periods of conservation

Authors

  • Oscar Frutos Universidad Católica “Nuestra Señora de la Asunción”. Asunción, Paraguay
  • Yessica Reyes Cámara Paraguaya de Exportadores y Comercializadores de Cereales y Oleaginosas. Asunción, Paraguay.
  • Alice Chávez Universidad Católica “Nuestra Señora de la Asunción”. Cámara Paraguaya de Exportadores y Comercializadores de Cereales y Oleaginosas. Asunción, Paraguay.
  • Mohan Kolhi Cámara Paraguaya de Exportadores y Comercializadores de Cereales y Oleaginosas. Asunción, Paraguay. https://orcid.org/0000-0001-7379-9886

DOI:

https://doi.org/10.47133/IEUNA2121b

Keywords:

brusone, inoculum conservation, genetic resistance, wheat

Abstract

Wheat Blast, caused by Pyricularia oryzae patotype Triticum, is one of the greatest threats to wheat production in South America (5-100% losses). One of the still unknown characteristics of the pathogen is the period for which inoculum suspensions can be kept. Knowing this aspect would allow planning tests to search for resistant genotypes with a large number of lines. The objective of the work was to determine the infectivity of Pyricularia oryzae suspensions with different conservation periods (0, 8, 15, 24 and 30 days) in two varieties of wheat (Caninde 1 and Caninde 11), under field and greenhouse conditions. It was observed that the longer the inoculum conservation time, the infection capacity of P. oryzae conidia decreases in both varieties. Suspensions with zero days of conservation infected both varieties with a higher rate in the two evaluation periods. Relating the infection means and the amount of ungerminated spores in the suspensions with different conservation periods, in variety Caninde 1, the correlation coefficient was 0.98, while in variety Caninde 11 it was 0.97; These values indicate a strong correlation between the variables, since as the number of ungerminated conidia increases, the infection capacity of the suspensions increases. The Caninde 1 and Caninde 11 varieties showed a resistant and susceptible reaction, respectively, against the Pyricularia oryzae strain P014-038.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Alarcón, D. I. (2006). Evaluación de técnicas de conservación para hongos filamentosos y levaduriformes en el cepario de la pontificia Universidad Javeriana. (Tesis de grado).Bogotá, Colombia. Pontificia Universidad Javeriana

Bedendo, J. F. & Prabhu, A.S. (2005). Doenças do arroz (Oryza sativa). Em H. Kimati, L. Amorim, J. Rezende, A. Bergamin, L. Camargo. Manual de Fitopatologia: doenças das plantas cultivadas. Vol. 2. (4 ed.), pp. 79-90. São Paulo, BR. Ceres.

CAPECO (2021). Estadísticas. Disponible en: http//capeco.org.py/

Chávez, A. R. & Mohan-Kohli, M. (2018). Patogenicidad de Magnaporthe oryzae en variedades y líneas de trigo cultivadas en Paraguay. Revista mexicana de fitopatología, 36 (2), 276-286.

Chávez, A., Reyes, M. & Kohli, M. (2020). Evaluación de la resistencia de genotipos de trigo a la infección de Magnaporthe oryzae en condiciones de campo. En Instituto paraguayo de tecnología agraria (IPTA), Cámara de exportadores y comercializadores de cereales y oleaginosas (CAPECO), Instituto de biotecnología agrícola (INBIO) (eds). Resultados de la investigación del cultivo de trigo ciclo 2019, pp. 95-97.

Cruz, M. F. A., Rios, J. A., Araujo, L. & Rodrigues, F. A. (2016). Infection process of Pyricularia oryzae on the leaves of wheat seedlings. Tropical Plant Pathology, 41 (2), 123-127.

Fernandez, J. & Pavan, W. (2010). Sistemas de predicción para enfermedades em cereales de inverno: fusariosis y brusone. In Embrapa Trigo-Artigo em anais de congresso (ALICE). In S. Pereyra, M. D. de Ackermann, S. Germán & K. Cabrera, K. Manejo de enfermedades en trigo y cebada. Montevideo. INIA. p. 37-39. (INIA. Serie técnica, 189).

French, E. R. & Hebert, T. T. (1980). Métodos de investigación fitopatológica. San José, Costa Rica. Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas. Bib. Orton IICA/CATIE.

Guillén, A. M. (2018). Patogenicidad de cepas de Pyricularia sp. Aisladas de hospederos alternativos sobre trigo (Tesis de grado). Caacupé, Paraguay. Universidad Católica Nuestra Señora de la Asunción.

Kohli, M. M., Mehta, Y. R., Guzman, E., Viedma, L. & Cubilla L. E. (2011). Pyricularia: una amenaza para el cultivo del trigo. Plant Breed. 47, 130-134.

Marangoni, M. S., Nunes, M. P., Fonseca, N. & Mehta, Y. R. (2013). Pyricularia blast on white oats: a new threat to wheat cultivation. Tropical plant pathology, 38 (3), 198-202.

Nogueira, L. (2009). Estructura Poblacional y Análisis Epidemiológicos de Pyricuaria grisea. (Tesis de Maestria en Fitopatologia). Universidad de Brasilia, Brasil.

Regueira Paz, N. (2017). Detección e identificación de hongos fitopatógenos y antagonistas en muestras de compost. (Tesis de Maestría en Biotecnología Avanzada). Universidad de Coruña, España.

Santos, A. A. & Campelo, G. D. A. (1977). Doenças do arroz (Oryza sativa L.) no Estado do Piauí e seu controle. EMBRAPA, UEPAE de Teresina.

Tagle, A. G., Chuma, I. & Tosa, Y. (2014). Rmg7, a New Gene for Resistance to Triticum Isolates of Pyricularia oryzae Identified in Tetraploid Wheat. Genetics and resistance, 105 (4), 495-499.

Valent, B., Farrall, L. & Chumley, F. G. (1991). Magnaporthe grisea genes for pathogenicity and virulence identified through a series of backcrosses. Genetics, 127 (1), 87-101.

Published

2021-12-23

How to Cite

Frutos, O. ., Reyes, Y., Chávez, A., & Kolhi, M. (2021). Suspensions infectivity of Pyricularia oryzae with different periods of conservation. Revista Investigaciones Y Estudios - UNA, 12(2), 3–10. https://doi.org/10.47133/IEUNA2121b

Similar Articles

1 2 3 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)