Disinfection and acclimatization protocol for in vitro propagation of mint (Mentha arvensis L.)

Authors

DOI:

https://doi.org/10.57201/ieuna2323379

Keywords:

yerba mate industries, mint, micropropagation, medicinal plants

Abstract

Mint (Mentha arvensis), is one of the most commercially valuable and mostwidespread herbs in the world, it has numerous properties which is why it is highly required in the cosmetic, pharmaceutical and food industries. In Paraguay there is a high demand for this item, especially in the yerbatero sector. Currently there is a problem to obtainhealthy plants, free of pathogens, of the varieties required in the local market. The objective of this work was to evaluate different disinfection methods for in vitro multiplication and different types of substrates for the acclimatization of vitroplants, in order to optimize a sanitation protocol for the production of mother plants. The disinfection treatments consisted of: T1 NaClO 1 % for 10 minutos; T2 NaClO 1.5 % for 10 minutos; T3 NaClO 1 % for 15 minutos and T4 NaClO 1.5 % for 15 min. The substrates used were: perlite; Carolina® commercial substrate; perlite + commercial substrate (1:1). The disinfection results indicate that treatments 3 and 4 with a concentration of 1 % and 1.5 % NaClO for 15 minutes were the best, and the commercial substrate obtained the best performance in the vegetation house, which has a 100 % of acclimatized plants.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Armadans, C., Ligarreto-Moreno, G. A., De Lourdes Torres, M., & Vásquez-Guzmán, J. A. (2020). Genetic variability of Mentha species used for the elaboration of yerba mate (Ilex paraguariensis St. Hil.) blends in Paraguay. Acta Agronómica, 69(1), 61-68.

Beduhn, K. A., Kulkarni, M. G., & Sathyanarayana, B. K. (2016). Plant tissue culture: applications and limitations. In. Springer, 22(1), 45-52.

Borges, M., Estrada, E., Pérez, I., & Meneses, S. (2009). Uso de distintos tratamientos de desinfección en el cultivo in vitro de Dioscoreaalata L. clon caraqueño. Revista Colombiana de Biotecnología,11 (2), 127-135.

Castillo, A. (2004). Propagación de plantas por cultivo in vitro: una biotecnología que nos acompaña hace mucho tiempo. INIA, Uruguay.

Camps, E.. (2008). Elaboración del estudio de la situación de la recolección, producción y comercialización de las plantas medicinales y aromáticas del Paraguay. Programa regional de apoyo a la red de desarrollo de Fitoterápicos del MERCOSUR. MAG, UNOPS, FIDA, PLAMSUR. Informe Final de Consultorio. Fundación José Cardijn.

Espinosa-Reyes, Á., Silva-Pupo, J. J., Bahi-Arevich, M., y Romero-Cabrera, D. (2019). Influencia del tamaño de las plantas in vitro y tipo de sustrato en la aclimatación de Morus alba L. Pastos y Forrajes, 42(1), 23-29.

Faisal, M., Alatar, A. A., Hegazy, A. K., Alharbi, S. A., El-Sheikh, M. & Okla, M. K.(2014). Thidiazuron induced in vitro multiplication of Mentha arvensis and evaluation of genetic stability by flow cytometry and molecular markers. Industrial Crops and Products, 62, 100-106.

Folgueras, M., Herrera, L. y Carrazana, D. (2001). La contaminación microbiana en la micropropagación in vitro de las raíces y tubérculos tropicales. En: Libro de reportes cortos. Taller Internacional BioVeg. Cuba. Ciego de Avila. 193-185.

Fridborg, G., Pedersen, M., Landström, L. E., & Eriksson, T. (1978). The effect of activated charcoal on tissue cultures: adsorption of metabolites inhibiting morphogenesis. Physiologia Plantarum, 43(2), 104-106.

George, E. F., Hall, M. A., & Klerk, G. J. D. (2008). Micropropagation: uses and methods. Plant Propagation by Tissue Culture. 3rd. ed. Volume 1. The Background, 29-64.

Godoy, H., Pacheco, P., Sánchez-Olate, M., y Zúñiga, G. (2005). Micropropagación de plantas: una herramienta para la propagación masiva de menta (Mentha x piperita L. y Menthaspicata L.). Agricultura Técnica, 65(2), 137-147.

Gomes, H. T., Bartos, P. M. C., Martins, A. E., Omari, S., Oliveira, D., & Scherwinski-Pereira, J. E. (2015). Assessment of mint (Mentha spp.) species for large-scale production of plantlets by micropropagation. Acta Scientiarum, 37(4), 405-410.

Héctor, E., Barrón, M. L., Godoy, L., Díaz, B., Hernández, M. M. y Torres, A. (2005). Un método para la desinfección y el establecimiento in vitro de la menta japonesa (Mentha arvensis L.). Cultivos Tropicales, 26(1), 69-71.

InfoStat (2008). InfoStat, versión 2008. Manual del Usuario. Grupo InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba. Editorial Brujas Argentina.

Kim, S.-Y., Han, S.-D., Kim, M., Mony, TJ, Lee, E.-S., Kim, K.-M., Choi, S.-H., Hong, SH, Choi, JW & Park, SJ (2021).Mentha arvensis essential oil exerts anti-inflammatory in LPS-stimulated inflammatory responses via inhibition of ERK/NF-κB signaling pathway and anti-atopic dermatitis-like effects in 2,4-dinitrochlorobezene-induced BALB/c Mice. Antioxidantes, 10(12), 1941.https://doi.org/10.3390/antiox10121941

Loberant, B. & Altman, A. (2010). Micropropagation of plants. Encyclopedia of industrial biotechnology: Bioprocess, bioseparation, and cell technology. New York .Wiley, 3499-3515.

Manh, H. D., y Tuyet, O.T (2020).Actividad larvicida y repelente del aceite esencial de Mentha arvensis L. contra Aedes aegypti. Insectos,11(3), 198. https://doi.org/10.3390/insects11030198

Masumoto, N.y Ito, M. (2023). Identificación genética de las especies de plantas originales de MenthaHerb enumeradas en la Farmacopea Japonesa y análisis de su composición de aceites esenciales. Diario de Medicinas Naturales , 77 (3), 489–495. https://doi.org/10.1007/s11418-023-01690-1

Murashige, T. & Skoog, F. (1962). Revised medium for rapid growth and bioassay with tobacco tissue cultures. Physiol Plant, 15(3), 473 – 497.

Mystkowska, I., Zarzecka, K., Baranowska, A., & Gugala, M. (2016). Miętapieprzowa (Mentha piperita L.)-roślinazielarska o różnorodnychwłaściwościachbiologicznychileczniczych. Herbalism,2 (1), 1-10.

Perugorría Larroque, M. (2012). Desarrollo de una técnica para micropropagación de especies leñosas en biorreactores. (Tesis de maestría no publicada). Uruguay. Universidad de la República. Facultad de Ciencias.

Pin, A., González, G., Marin, G., Céspedes, G., Cretton, S., Christen, P., y Roguet, D. (2009). Plantasmedicinales del Jardín Botánico de Asunción. Asociación Etnobotánica Paraguaya.

Resquín, G., De Arrúa, R., De Rojas, G. y Macchi, L. (2011). Las especies de Mentha L. cultivadas en Paraguay. Rojasiana, 10(1), 77-91.

Rodriguez, M., Matehus, J., Gersti A. y Santana, M. A. (2008). Identificación de Agente causal de bacteriosis en ñame (Discoreaalata L.). Interciencia, 33(7), 1-11.

Sharry, S. (2015). Plantas de probeta. La Plata, Argentina. Editorial de la Universidad Nacional de La Plata (EDULP).

Silva, E. C. V. da., Silva, A. de S. ., Silva, D. F. ., Ferreira, M. D. L. ., Oliveira Filho, A. A. de ., y Sousa, A. P. de. (2022). Análisis químico y antimicrobiano de plantas medicinales presentes en Horto das Faculdades Nova Esperança. Archivos Científicos Electrónicos , 15 (3). https://doi.org/10.36560/15320221518

Soares, M., Da Fonseca, E., Macedo, C. y Dolabela, O. (2015). Fitoquímica dos chás: Beneficios e propriedades da Mentha piperita. (Resumen). IX Fórum de Ensino, Pesquisa, Extensão e Gestão, 2p.

Souza, M. A. A., Lemos, M. J., Brito, D. M. C., Fernandes, MS, Castro, R. N. y Souza, S. R. (2014). Producción y calidad de aceite esencial de menta mentolada y actividad antifúngica y antigerminativa.Revista estadounidense de ciencias de las plantas,05(21), 3311–3318. https://doi.org/10.4236/ajps.2014.521346

Tucker, A. O. (2006). Mentha: Economic uses. In B. M. Lawrence (Ed.), Mint: The Genus Mentha (1st ed., pp. 519-528). Boca Raton, FL. CRC Press.

Vacca-Molina, M., Velásques, J. D., Bonomo, M. L. C., y Avilés, Z. J. (2015). Menta (Mentha arvensis L.) micro y macropropagación. Revista Bio Ciencias, 3(3), 208-219.

Wei, H., Kong, S., Jayaraman, V., Selvaraj, D., Soundararajan, P., & Manivannan, A. (2023). Mentha arvensis and Mentha × piperita-Vital Herbs with Myriads of Pharmaceutical Benefits. Horticulturae, 9, 224. doi: 10.3390/horticulturae9050224

Published

2023-12-28

How to Cite

Valdez Borda, M. E., Morínigo Céspedes, F. M., Benítez Núñez, J. V., Samudio Oggero, A., Nakayama , H. D., Cazal Martínez, C., & Cantero García, I. (2023). Disinfection and acclimatization protocol for in vitro propagation of mint (Mentha arvensis L.). Journal Investigaciones Y Estudios - UNA , 14(2), 26–37. https://doi.org/10.57201/ieuna2323379

Similar Articles

1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.

Most read articles by the same author(s)