Abstract
The value chain is a useful tool to improve the participation and interrelation of the actors of a sector in the productive process, in order to take a product satisfactorily from the production stage to consumption. The objective of this study was to determine the benefits of the value chain in Paraguayan peasant agriculture. The research design was based on the bibliographic-documentary modality, in which secondary sources were used, at the descriptive and qualitative research level. Paraguay, whose main activity is agriculture and whose products are important export products, can benefit from the positive effects generated by value chains. Family farms are an important part of national agriculture and their main source of livelihood is the production of commodities, which would enable them to enter the market. In addition to strengthening food industries, which would generate spillover effects in other areas in the long term, this would be a way of achieving the objectives set out in the National Development Plan, Paraguay 2030.
References
ALADI. (2020). Informe Del Comercio De Bienes Del Paraguay: 2012–2017 (No 236). Secretaría General de la ALADI. http://www2.aladi.org/nsfaladi/estudios.nsf/5C9DD9FD56F97512032585610061B4D8/$FILE/236.pdf
Bouma, J. (2000). Value Chains: A Strategic Tool for the Canadian Agri-Food Sector, Toma & Bouma Management Consultants. Alberta presentation, Canada. https://conservancy.umn.edu/bitstream/handle/11299/147370/Bouma.pdf?sequence=1
Cabrera, G., Bello, J., Almada, F., & Fida, R. I. (2019). Capitalización de experiencias: inclusión de la agricultura Familiar en Cadenas de Valor: Proyecto Paraguay Inclusivo, PPI. http://repositorio.iica.int/handle/11324/8217?locale-attribute=en
Fundación CODESPA. (2011). Metodología de análisis de cadenas productivas bajo el enfoque de cadena de valor. https://www.codespa.org/aprende/publicaciones/metodologia-de-analisis-de-cadenas-productivas-bajo-un-enfoque-de-cadenas-de-valor/
Cayeros Altamirano, S. E., Robles Zepeda, F. J., & Soto Ceja, E. D. E. L. (2016). Ca-denas productivas y cadenas de valor. CONACYT. http://dspace.uan.mx:8080/handle/123456789/1434
Decreto N° 2794/2014. Plan Nacional de Desarrollo Paraguay 2030. http://extwprlegs1.fao.org/docs/pdf/par146570.pdf
Holmlund, M., & Fulton, M. E. (1999). Networking for success: Strategic alliances in the new agriculture No. (1754-2016-141542). https://ageconsearch.umn.edu/record/31769/files/holmlu01.pdf
Muñoz, G., C.E. Ludeña, A. García, P. Martel y C. Sammarco. 2015. Paraguay: Desa-rrollo Rural, Banco Interamericano de Desarrollo , Nota Técnica N° 863 ( IDB - TN - 863 ). https://publications.iadb.org/publications/spanish/document/Paraguay-Desarrollo-rural.pdf
Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. (2019). Paraguay aprueba Ley de Agricultura Familiar Campesina. http://www.fao.org/paraguay/noticias/detail-events/es/c/1195328/
Padilla, R. (2014). Fortalecimiento de las cadenas de valor como instrumento de la política industrial: Metodología y experiencia de la CEPAL en Centroamérica. CEPAL. https://repositorio.cepal.org/bitstream/handle/11362/36743/S20131092_es.pdf?sequence=4&isAllowed=y
Pérez, J., Gil-Casares, M., Vernooij, M., Loyola, R., Loro, S., & Costa, J. (2010). Cade-nas de Valor Creando Vínculos Comerciales Para La Erradicación De La Pobre-za. Fundación CODESPA. https://www.codespa.org/app/uploads/migrated_uploads/joomla/publicaciones/cadenas_de_valor.pdf
Secretaría Técnica de Planificación de Paraguay. (2014). Plan Nacional de Desarro-llo, Paraguay 2030 https://www.stp.gov.py/pnd/wp-content/uploads/2014/12/pnd2030.pdf
Servín, B., & Masi, F. (2019). Paraguay: territorios y redes de cooperación empresa-riales. http://desarrolloterritorial.ei.udelar.edu.uy/tti/wp-content/uploads/2019/03/Territorios-y-redes-Py.pdf
Tedesco, L. (2007). Efectos Derrame De La Agroindustria Argentina. Https://Www.Researchgate.Net/Profile/Lorena_tedesco/Publication/282218492_efectos_derrame_de_la_agroindustria_argentina/Links/5608286408aea25fce3b81d5/Efectos-derrame-de-la-agroindustria-argentina
Iglesias, D. H. (2002). Cadenas de valor como estrategia: las cadenas de valor en el sector agroalimentario. Estación Experimental Agropecuaria Anguil, Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. https://www.eumed.net/ce/dhi-cadenas.pdf
Imas, J., Serafini, V., Flecha, M., Benítez, G., & Gómez, J. M. (2020). Agricultura fami-liar campesina. Riesgos, pobreza, vulnerabilidad y protección social. CADEP. http://www.cadep.org.py/2020/05/agricultura-familiar-campesina/
Kaplinsky, R., Morris, M., & Readman, J. (2002). Understanding upgrading using value chain analysis. Retrieved on April, 3, 2017. https://research.brighton.ac.uk/files/151841/Understanding_Upgrading_Using_Value_Chain_Analysis.pdf
Van Otterdijk, R., & Rolle, R. (2018). Género y pérdida de alimentos en cadenas de valor alimentarias sostenibles. Guía de orientación. FAO. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=XF2018001998
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Copyright (c) 2022 Ariana Da Ponte