Evaluación del perfil químico de metabolitos secundarios del hongo silvestre comestible Oudemansiella cubensis (Berk. & M. A. Curtis) R. H. Petersen, Nova Hedwigia, Beih.; su cultivo y factibilidad de producción indoor

Authors

  • B. Veloso Paredes, Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Laboratorio de Recursos Vegetales-Área Micología. San Lorenzo – Paraguay
  • M. Campi Gaona 1Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Laboratorio de Recursos Vegetales-Área Micología. San Lorenzo – Paraguay
  • Y. Maubet Cano 1Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Laboratorio de Recursos Vegetales-Área Micología. San Lorenzo – Paraguay
  • C. Mancuello Chaparro 1Universidad Nacional de Asunción, Facultad de Ciencias Exactas y Naturales, Laboratorio de Recursos Vegetales-Área Micología. San Lorenzo – Paraguay

DOI:

https://doi.org/10.56152/StevianaFacenV13N1A5_2021

Abstract

Oudemansiella cubensis is an edible mushroom species of the Funga of Paraguay. This study focused on to characterizinge the chemical profile of wild and “indoor” produced grown basidiomata and the stan¬dardization of the production process. The qualitative chemical profile of ethanolic extracts indicated the presence of terpenes and sterol-like metabolites, and was negative for alkaloids. The concentration of total phenolic compounds, antioxidant compounds, and antioxidant activity was similar for wild and indoor- produced grown basidiomata. The cultivation substrate with the hi¬ghest production yield (13.97%) was the maize hush and corn cob mixture in a 1/1 proportion.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2022-08-08

How to Cite

Veloso Paredes, B., Campi Gaona , M., Maubet Cano, Y., & Mancuello Chaparro , . C. (2022). Evaluación del perfil químico de metabolitos secundarios del hongo silvestre comestible Oudemansiella cubensis (Berk. & M. A. Curtis) R. H. Petersen, Nova Hedwigia, Beih.; su cultivo y factibilidad de producción indoor. Steviana , 13(1), 49–59. https://doi.org/10.56152/StevianaFacenV13N1A5_2021

Issue

Section

Artículos Originales de Micoquímica