Eating habits and emotional intake of university students, during the Covid-19 pandemic. FP-UNA, 2020

Authors

DOI:

https://doi.org/10.57201/interfaz.2022.1.1.33

Keywords:

eating habits, emotional intake, distance education, pandemic, Covid-19

Abstract

This research, with a quantitative approach of descriptive and correlational scope, determined the eating habits and emotional
intake of university students of the Polytechnic Faculty (FP) UNA, enrolled in the 2020 academic period, during the virtual
education process in confinement due to of the COVID-19 pandemic. The population made up of university students of
all the FP degree courses of the UNA headquarters, enrolled in the 2020 academic period, the sample made up of 416
students. The data was collected in March 2021 through a survey through questionnaires in Google forms. Among the main findings, the predominance of young
men stands out, as well as the fact that most of the students have bad eating habits and are emotional eaters; the latter is exacerbated in the stratum of women. Likewise, a dependency relationship between
eating habits and emotional intake is evident.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Balluerka Lasa, N., Gómez, J., Hidalgo, M., Gorostiaga, A., Espada. J., Padilla, J., &

Santed, M. (2020). Las consecuencias psicológicas de la Covid-19 y el confinamiento. https://www.siis.net/documentos/ficha/551534.pdf

Berrospi, R. (2020). Problemas de concentración como consecuencia de los malos hábitos alimentarios en estudiantes de 18 a 22 años de la carrera Psicología de una universidad particular en Lima. https://acortar.link/IKZOrk

Caputo, L. (2012). Hábitos alimentarios y brechas territoriales de las familias campesinas en el Paraguay. BASE IS.

CONES. (2020). Resolución N° 04/2020 Consejo Ejecutivo “Que establece la facultad de las instituciones de educación superior para aplicar herramientas digitales de enseñanza-aprendizaje en el marco de la

emergencia sanitaria - Covid-19- dispuesta por las autoridades nacionales”.

Comité Técnico Nacional de las Guías Alimentarias del Paraguay. (2015). Guías Alimentarias del Paraguay. https://drive.google.com/file/d/0B0fO30Y7z_VPcTRObmpiRVVwVUU/v i e w ? r e s o u r c e k e y = 0 - 4 K 8 i S 5 -ZzE8U1wZvOIbeKA

Durá, T., & Castroviejo, A. (2011). Adherencia a la dieta mediterránea en la población universitaria. Nutrición

Hospitalaria, 26(3), 602-8. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000300025

Faith, M. S., Allison, D. B., & Geliebter, A. (1997). Emotional eating and obesity: Theoretical considerations and practical recommendations. In S. Dalton, Overweight and weight management: The health

professional’s guide to understanding and practice (pp. 439–465). Aspen Publishers. https://psycnet.apa.org/record/1997-08830-008

Fernández Lucas, L. M. (2018). Influencia de las emociones en la conducta alimentaria. [Bachelor’s thesis].

Garaulet, M., Canteras, M., Morales, E., López-Guimerà, G., Sánchez-Carracedo, D., & Corbalán-Tutau, M. (2012). Validation of a questionnaire on emotional eating for use in cases of obesity; the Emotional

Eater Questionnaire (EEQ). Nutrición hospitalaria, 27(2), 645-651. https://www.redalyc.org/pdf/3092/309226786043.pdf

Hernández Sampieri, R., Fernández Collado, C., & Baptista Lucio, P. (2014). Metodología de la investigación (6a. ed.).

McGraw-Hill. Hernández-Sampieri, R., & Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación. Las rutas

cuantitativa, cualitativa y mixta. McGrawHill

Hurtado, A. (2020). Hábitos de alimentación y de actividad física en una muestra de estudiantes universitarios: relación con variables psicológicas.

Irazusta, A, Hoyos, I., Díaz, E, Irazusta, J, Gil, J, y Gil, S. (2007). Alimentación de estudiantes universitarios. Osasunaz, 8, 7-18. Más de 30 psicólogos ofrecen ayuda online. Diario 5 días. (8 de abril de 2020). https://

www.5dias.com.py/archivo/mas-de-30-psicologos-ofrecen-ayuda-online

Ministerio de Salud Pública y Bienestar Social. (24 de agosto de 2020). ¿Qué cambios generó el Covid-19 en la alimentación? https://www.mspbs.gov.py/portal/21570/iquestque-cambios-genero-el-Covid-19-enla-

alimentacion.html

Olaz, F. (1997). Autoeficacia, diferencias de género y comportamiento vocacional. Revista electrónica de Motivación y Emoción, 6(13), 86-92. https://acortar.link/Zh

Pascual, J. (27 de abril de 2021). Las carreras universitarias y cursos de FP con más salida laboral en 2021. Computer Hoy. https://computerhoy.com/noticias/life/carreras-universitarias-cursos-fp-salidalaboral-

Pérez, C., Gianzo, M., Hervás, B., Ruiz, F., Casis, L, & Aranceta, J. (2020). Cambios en los hábitos alimentarios durante el periodo de confinamiento por la pandemia Covid-19 en España. Rev. esp. nutr. comunitaria. https://doi.org/10.14642/RENC.2020.26.2.5213

Picco, J, González, E, Wolff, S, Gómez, V y Wolff, D. (2020). Aspectos psicosociales de la pandemia Covid-19 en la población de la ciudad de Mendoza. Revista Argentina de Cardiología, 88, pp. 207-210. https://doi.

org/10.7775/rac.es.v88.i3.17925

Programa de las Naciones Unidas para el Desarrollo, PNUD. (19 de agosto de 2020). Impulsando la recuperación socioeconómica en Paraguay–Estrategias de reactivación frente al Covid-19. https://

acortar.link/W3ohCT

Ramírez Jairo, F. J., & Escobar, F. (2020). Efectos del aislamiento Social en el sueño durante la pandemia Covid-19. https://doi.org/10.1590/SciELOPreprints.801

Sánchez, B., & Torrado, P. (2012). Influencia de las emociones en la ingesta y control de peso. Nutrición hospitalaria, 27(6), 2148-2150. https://doi.org/10.3305/nh.2012.27.6.6061

Vergara, A, Lobato M, Díaz M, & Ayala, M. (2020). Cambios en el comportamiento alimentario en la era del Covid-19. https://repositorio.lasalle.mx/bitstream/handle/lasalle/1767/Cambios%20en%20el%20comportamiento%20alimentario%20en%20la%20era%20del%20Covid-19.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Wehrle, A. (2020). Educación en contextos de Covid-19: requerimientos mínimos para una educación a distancia. Observatorio Educativo Ciudadano. https://www.observatorio.org.py/especial/26

Published

2022-12-28

How to Cite

Baez Miranda, C. (2022). Eating habits and emotional intake of university students, during the Covid-19 pandemic. FP-UNA, 2020. Interfaz, 1(1), 33–46. https://doi.org/10.57201/interfaz.2022.1.1.33